Over ons

Slimmer en sneller: de toekomst van de infrasector

Uitdagingen tackelen door de inzet van praktische technologie

De infrasector is cruciaal voor het welzijn van Nederland, maar staat onder druk door personeelstekorten en de enorme hoeveelheid werk die op de sector afkomt. Siemen Everts en Koen van Ekdom, co-CEO’s van Gappless, zijn gepassioneerd over hun vak en geloven dat slimme technologie en standaardisering de sleutel zijn tot efficiënter werken en het waarborgen van de projectkwaliteit. Met digitalisering en de juiste tools kunnen teams sneller en beter presteren, waardoor de sector toekomstbestendig wordt.

Door processen te standaardiseren en gebruik te maken van digitale tools, kunnen bedrijven efficiënter werken met minder mensen.
Siemen Everts - Co-CEO Gappless

Het standaardiseren van processen is cruciaal voor het aanvliegen van deze twee uitdagingen: het kan de werkdruk verlagen, maar ook de productiviteit verhogen. Daarnaast zorgt het voor een consistente bouwkwaliteit. “Bedrijven die niet meegaan in deze digitale transformatie, zullen het steeds moeilijker krijgen,” aldus Koen.

De nieuwe norm die aannemers uitdaagt

WKB: verantwoordelijkheid die verschuift

Ook de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) zal op den duur een uitdaging vormen voor de sector. Deze verplicht aannemers om tijdens en na de bouw aan te tonen dat het werk voldoet aan gestelde kwaliteitseisen. Voorheen lag de focus vooral op de goedkeuring van bouwplannen voorafgaand aan een project. Bedrijven zullen nu meer aandacht moeten besteden aan het digitaal vastleggen van hun werkzaamheden.

De WKB zal op termijn een gamechanger worden. Het betekent dat je als aannemer veel meer verantwoordelijkheid hebt voor de kwaliteit die je levert. Het zal de bouwkwaliteit in Nederland aanzienlijk verbeteren. Maar ook dit vraagt, net als de personeelstekorten, een aangepaste werkwijze in de sector om daar te komen.
Koen van Ekdom - Co-CEO Gappless

Kortom, het standaardiseren van werkprocessen biedt een oplossing voor het personeelstekort, de toenemende werklast én de naleving van de WKB. Maar er is meer: standaardisering vereist een effectieve inzet van digitalisering en tooling.

We bouwen een digitale weergave van de fysieke wereld. In deze digitale objecten leggen we alle facetten van het bouwproces vast, wat ongekende mogelijkheden biedt om voortgang en kwaliteit beter te monitoren.
Koen van Ekdom - Co-CEO Gappless

De verschuiving naar digitale objecten gaat hand in hand met de behoefte aan een gestructureerde aanpak om complexe objecten te beheersen en de kwaliteit te waarborgen. In de bouwsector wordt dit steeds vaker gedaan met Systems Engineering (SE). Oorspronkelijk ontwikkeld voor complexere contractvormen, zorgt SE ervoor dat elk onderdeel van het project – van ontwerp tot realisatie en onderhoud – integraal beheerd wordt. Dit geeft bedrijven een compleet overzicht van het project. Daarnaast wordt het kiezen van de juiste tools steeds crucialer. Siemen waarschuwt echter voor een veelgemaakte fout:

Bedrijven kiezen vaak voor een tool die slechts een deel van het proces dekt, wat leidt tot inefficiëntie en kwaliteitsverlies.
Siemen Everts - Co-CEO Gappless

Door de samenwerking van BIM en SE kunnen teams beter informatie delen, data hergebruiken en slimmer werken. Dit bevordert een lerende organisatie, wat resulteert in kortere doorlooptijden en een hogere efficiëntie. Beide methodieken voegen waarde toe aan projecten, mits elke fase – van ontwerp tot uitvoeren – goed wordt gedocumenteerd.

Succes buiten met praktische technologie

Eenvoudig, betrouwbaar én direct bruikbaar

De sleutel tot succes ligt in het kiezen van tools die aansluiten bij de praktijk van het werkveld: eenvoudig, betrouwbaar en direct bruikbaar. Met Gappless bieden Koen en Siemen digitale oplossingen die precies deze behoeften vervullen. Het Gappless-platform richt zich op de specifieke uitdagingen van de werkvoorbereider en biedt gebruiksvriendelijke technologie die de uitvoerder ondersteunt in dagelijkse taken.

Via standaard bedrijfstemplates kunnen werkvoorbereiders projecten snel inrichten en waar nodig specificaties aanpassen. Alle communicatie en verificatie loopt via een centraal punt, zodat iedereen – van uitvoerder tot projectmanager – direct inzicht heeft. Zo kunnen teams, met hun tooling, sneller en betrouwbaarder opleveren. Koen legt uit:

Gappless is er voor de mensen buiten. Onze app is gebruiksvriendelijk – voor dikke duimen, super simpel, geen gezeik. Het werkt gewoon. Dus helm op, laarzen aan en aan de slag! Zo houden ze tijd over voor wat ze écht leuk vinden: mooi werk maken.
Koen van Ekdom - Co-CEO Gappless

De kracht van elke tool zit in hoe goed deze aansluit bij de mensen ‘buiten’, omdat zij de bron zijn van cruciale projectinformatie. Koen en Siemen zien vaak een kloof tussen ‘binnen’ en ‘buiten’: beslissers begrijpen niet altijd wat er op de bouwplaats nodig is. “Die kloof moet gedicht worden,” benadrukt Koen. Als de mensen buiten eenvoudig en praktisch met de tools kunnen werken, wordt essentiële informatie betrouwbaar vastgelegd en ontstaat er een soepelere samenwerking. Efficiënter werken, kwaliteit bewaken en makkelijk vastleggen wat er is gerealiseerd; zo wordt de werkdruk verlaagd en blijft de bouwkwaliteit gewaarborgd.

Samen bouwen aan de toekomst

Met slimme tools en sterke samenwerking

De bouwsector staat de komende jaren dus voor enorme uitdagingen. Het groeiende personeelstekort en de overweldigende hoeveelheid werk vragen om nieuwe manieren van werken. Slimme digitalisering en standaardisering zijn daarom essentieel om projecten efficiënt en betrouwbaar op te kunnen leveren. Hoewel de opkomende WKB een belangrijke drijfveer is, blijft de focus vooral op het verhogen van productiviteit en het verlichten van de werkdruk. De juiste tools spelen hierin een sleutelrol. Ze versterken niet alleen de samenwerking tussen verschillende disciplines, maar zorgen er ook voor dat projecten slim, snel en betrouwbaar worden opgeleverd

Wil je verder praten over hoe slimme tools jou kunnen helpen? Of ben je benieuwd naar hoe anderen Gappless gebruiken?

Neem contact op Bekijk projecten